lördag 30 maj 2020

28-29/5 Flötestrolling +11

Varje år lägger jag och Håssares Andreas några sammanhängande dagar med flötestrolling. Detta var vårt åttonde år i följd. Fisket har ofta varit gott, tagit ett par 10+ och varje år en eller två gäddor mellan 8-10kg. Området där vi fiskar har ett relativt högt fisketryck, men förutsättningarna för stor gädda är bra. 
Flötestrolling/mete är oftast vida överlägset spinnfiske när det gäller grov gädda. Det ser man här om inte annat. Har oftast varit flera båtar som spinnfiskat här samtidigt som vi rott fram i den gamla ekan med våra släpande betesfiskar. Aldrig sett någon annan tagit riktigt stort eller mycket medans vi tagit fina fiskar vid kanter som krattats av med diverse beten precis innan.
I år var vi själva på platsen, skönt det. Känns alltid bättre om ingen annan varit på plats innan. 
Tog bara 15 min innan mitt flöte dök, alltid lika spännande varannan fisk här brukar vara en meterfisk. Men började skralt, var en 2kilos. 


Vi har alltid bäst fiske när vi kör mot strömmen vid flötestrolling, säkert 90% av fisken kommer då. Efter första kanten vänder vi, lägger i betena igen. Nu försvinner Håssares Andreas flöte direkt, fast fisk vid mothugg efter 10sek. Fin gädda på knappt 1m.



Nästa område vi ska fiska av är något grundare, en kant som inte är lika skarp. Jag väljer att fortsatt fiska rätt djupt 4m. Håssares Andreas tappar en mindre gädda precis innan man hör linan gå ut från min baitrunner. Lägger över haspeln, flötet hoppar upp. Ser ut som bottennapp, men gör mothugg och har fast tung fisk. Ber Håssares Andreas ta fram håven, men det tar ett tag. Han tror jag driver med honom, men när han ser att jag får en rusning medans vi driver mot fisken fattar han äntligen att det är fisk. När fisken kommer igenom vattnet säger jag lite besviket att det nog är en sjua, fisken saknar rygg. Lyfter in fisken i båten från håven, den är lång, riktigt lång. Mäter till 123cm, men den är tunn. Över 10 måste den vara och med 123cm bör den vara över 12kg. Men icke 11,4kg väger den. Men ändå, vilken fisk. En riktig gammelgädda, huvudet är gigantiskt. Undrar vad hon vägde när hon var som störst, säkert över 15kg. Men lite snopet, när jag äntligen får min långa fisk är det en mager och gammal fisk. Skulle lurat henne några år tidigare. 



Längd pb för mig, sjunde största och tolfte gäddan över 10kg. Får ytterligare några mindre gäddor, Håssares Andreas tar meterfisk på spinn över ett flak.




söndag 24 maj 2020

20-21/5 Bratten

Vecka 21 hade vi planerat in ett pass med djuphavsfiske ifall vädret skulle tillåta. Har följt prognoserna noga senaste veckan. Onsdag och torsdag såg länge mycket bra ut, men man vågade inte hoppas på för mycket. Men ju närmare man kom ju säkrare och bättre var prognosen. När vi åkte uppåt på onsdagsmorgonen så var 4m/s som gällde under onsdagen, på kvällen skulle vinden avta till 1m/s som skulle hålla i sig under natten och på torsdagen.




Vi lade i båten i Fiskebäckskil och vädret var kanon. Men vi trodde det skulle vara lite stökigt till början utomskärs med tanke på senaste dagarnas vind, så lade oss innanför Testholmen för att rigga klart alla spöna. Vi skulle börja fisket med att fiska sej på Måseskärsvraken för att ha till agn, vi hade en del makrill med oss men ville fylla på något. När vi körde runt Testholmen utåt Bonden låg havet platt som en dansbana, helt otroligt. 
Ankrade upp med hjälp av elmotorn ovanför Enö, både bleka och sej syntes på ekolodet.
Var ingen jätte fart i fisket och strömmen var rätt tuff, men vi fick tillräckligt rätt så fort och åkte utåt bratten.

Nytt för i år är att stora delar av ravinerna på bratten nu är skyddade från yrkesfisket, men även för sportfiske. Helt otroligt, man kan ju tycka att det är myndigheternas dåliga fiskeregleringar historiskt som gör att vi måste åka ända ut hit för att få storlek på fisken. Alla dem områdena vi tidigare fiskat och har kartlagt någorlunda ligger nu inom skyddat område 7c och 7a.

Tanken var att börja med att fiska efter rocka riktat för att sedan hitta en fin brant med hårdbotten för ankring under natten. Hittade rätt snabbt en platå som såg fin ut på ekolodet, djupet var 310m. Fiskade nu med ett tackel med något mindre krokar 6/0 och en mindre 2/0 som upphängare på släpet.
Vi lade i elmotorn för att ankra, viktigt att ligga helt still. Men den funkade nu inte, sökte inte efter satelliter, den gick att köra manuellt men ankringen funkade inte. Riktigt irriterande, släpat med sig 6 batterier och åkt hela vägen ut och så funkar inte något så simpelt som en gps. Tyvärr inte första gången, samma sak inträffade en gång förra sommaren.
Men förhållandena med svag ström och platt hav gjorde att vi valde att drivfiska istället för att redan ankra. Med hjälp av den stora motorn kunde vi hålla oss så gott som still.
Botten kändes bra, sand/grusaktigt och efter knappt 1 timme fick jag första hugget, gav det gott om tid innan jag gjorde mothugg. Kände bra tyngd i spöt men inga knyckar, har aldrig tidigare fått rocka men gissade direkt på det. Lubb och långa knyckar alltid, här var det bara tungt. Total lycka när fisken bröt ytan. Vitrocka 8,38kg.


 Provade en kort stund till på samma platå men gav oss strax av för att leta en bra brant för ankring.
Vi hittade en brant som såg fin ut. Toppen låg på 290m och den rasade snabbt ned till 360 för att gå upp till 340m igen. Vi kom perfekt långt ned i branten, släpper vi ut lite mer lina efterhand så skulle vi komma längre upp.


Rätt så snabbt så fick Andreas fast en fin fisk som tyvärr gick loss efter någon minut. Precis då högg det för mig, var inget dåligt hugg tvärstopp direkt. Detta var utan tvekan den största fisk jag haft på här ute. När lubben bryter ytan 10 meter från båten ser det ut som en säl. Lubben vägde 11,48kg.


Efter detta så får Andreas på en riktigt tuff fisk, tyvärr så går även den lossa efter kanske 10 minuter, men den var riktigt stor. Känns i alla fall bra att vi hamnat så bra med ankringen. Nu känner jag att botten vi ligger på är rent berg, hinner bara meddela Andreas att jag nu ligger på berg innan jag får ett bra hugg. Fisken är argare än den stora lubben och jag tror att det är en ännu större. Men när fisken bryter ytan så ser vi att det är en fin långa. Långan vägde runt 8kg.


Nu händer det mycket, Andreas får upp en fin lubb snabbt efter och jag får strax därefter en något mindre.


 Nu är det midnatt och Andreas ska börja sova för att byta med mig vid 3-tiden. Så fort Andreas lagt sig så märker jag att vi kommit på lerbotten, sten dött. Kollar plottren och ser att vi har glidit tillbaks mot ankaret. Det som hänt är att strömmen avtagit helt. Hopplöst läge mitt i natten. Väntar på att få annan botten. Men blir lera hela natten, ända fångsten för mig under natten är en liten blåkäxa som trasslat till det rejält. På morgon ser vi att all vår ankarlina ligger och flyter.




Vi är trotts allt nöjda med fisket hittills och bestämmer att ta upp ankaret och lägga dem sista timmarna på att leta nya ställen längre söder ut.
 

Vi gör några släpp på branter och planbotten längt söderut i ravinsystemet men helt utan resultat. Vi får dock på fisk på vägen upp kanske på 10-20m djup. Men det går loss, byter spön för sejfiske. Men blir utan fler hugg. En mycket lyckat tur, synd bara att elmotor strulade.
 

måndag 4 maj 2020

1/5 Skaftö

Blev bara 1 dag med kikfiske efter piggvar denna vår. Tråkigt då det är ett riktigt spännande fiske, måste bli mer nästa vår eller redan till hösten.
Vi hittade rätt mycket fisk i blandad storlek, men det var svårt att få dem att ta. Mycket konstigt brukar vara 75-80% fångst av dem man hittar. Men var det motsatta denna dagen. Fina förutsättningar på förmiddagen, lite mer blåst och krabb efter lunch.